A kórusról

Az Aula Kamarakórus egy jelenleg éves vegyeskari énekegyüttes. A tagok száma az idők folyamán 11-16 fő között ingadozott. Az alábbi oldalon részletes információkat tudhatsz meg a kórus tagjairól és a kórus történetéről. Olvass tovább...

Tagjaink

Az Aula Kamarakórus jelenleg 10+1 tagot számlál. Rajtuk kívül is megfordult számos tag az elmúlt évben, ők is sokat tettek a kórus érdekében. A hivatkozásokra kattintva elolvashatod bemutatkozásukat.

Karnagyunk

Szoprán

Alt

Tenor

Basszus

Kórusunk története

Aula Kamarakórusunk 2013-ban ünnepelte 15. évi fennállását, sikeres működését.

Kórusunk gyökerei a Műegyetemi Kórushoz és a Budai Nagy Antal Gimnázium Kórusához nyúlnak vissza, ahonnan az alapító tagjaink kikerültek, és egy németországi turné alkalmával letették a voksukat a kamarazene mellett. Alapító tagjaink a mai napig énekelnek az Aula Kamarakórusban, és szereznek egyre több örömet a szakmai és laikus közönségnek egyaránt. Kamarakórusunk jelenleg 11 főt számlál, összetételét tekintve vegyeskar.

Az Aula Kamarakórus szívéhez leginkább a magyar népdalfeldolgozások állnak a legközelebb, talán ez a műfaj is áll nekünk a legjobban, ebben vagyunk a leginkább felszabadultabbak, és a lehető legtöbb energiát ebben a műfajban tudunk átadni a hallgatóságnak. Törekszünk Kodály Zoltán, Bartók Béla, Bárdos Lajos, Daróci Bárdos Tamás, Pászti Miklós, Birtalan József, Liszt Ferenc, Gyöngyösi Levente, Cser Ádám munkásságának vegyeskarra írt darabjait hitelesen megszólaltatni, és bemutatni a magyar népdal- világ sokszínűségét, lenyűgöző változatosságát, érzelmi túlfűtöttségét, egyszerűségét, humorát, jó kedélyét, éleslátását és elemi erejét.

Ezen túl szívesen éneklünk még motettákat, madrigálokat, könnyűzenét, jazz-t, spirituálékat, egyházi és világi dalokat a XX. és XXI. századi szerzők tollából. A kortárs zeneirodalom kiemelkedő szerzőitől, a fentebb említetteken túl Orbán György, Vajda János, Pánczél Tamás, Gárdonyi Zoltán, Kocsár Miklós, Tillai Aurél, Petrovics Emil, Sztojanov Georgi hazai és Mantyjarvi, Enkhbayar, Nystedt, Tippett, Yupanqui, Snittke külföldi zeneszerzőktől izgalmas és magasztos kórusmuzsikát szólaltatunk meg koncertjeinken, vagy aratunk sikereket versenyeken, fesztiválokon.

Részvételünk a VIII. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen (2001. április) első versenyszereplésként igazi kihívást jelentett számunkra, amelyen sok tapasztalatot szereztünk, hiszen ilyen rangos megmérettetésen mindaddig nem vettünk részt. Itt Bronz diplomával lettünk gazdagabbak.

4 évvel később, 2005-ben a X. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen a vegyeskari Kamarakórus kategóriában I. helyezését nyertük el, amely feljogosított bennünket, hogy a Művészetek Palotája Bartók Hangversenytermében mi is részt vehessünk a kategóriagyőzteseket ünneplő Gálaesten és a Nagydíjas versenyen.

A Tillai Aurél művészeti vezetésével megrendezett XX. Pécsi Kamarakórusversenyen 2007-ben 3 díjat is elnyertünk. Legjobb Énekegyüttes kategóriadíj, Gyorstanulási Verseny Különdíj, Legjobb Karnagy díj Halas Dóra részére. Dr. Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagy és a KÓTA elnöke így értékelte munkánkat: „Rendkívül figyelemre méltó, tehetséges együttes. A gyorstanulási verseny során is kiemelkedtek a mezőnyből: Tillai Stabat Matere nagyon drámaian és ugyanakkor rendkívül precízen, kottahűen hangzott el. Daróci Bárdos Tamás darabjában a magyar szöveggel való játékkal, a lehetőségek ötletes kiaknázásával nyerték meg a közönséget. Gratulálok: magas színvonalú, kiváló produkció volt!”

Óriási megtiszteltetés volt számunkra, hogy 2010-ben Nyíregyházán, a Szabó Dénes vezette VIII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválra beválasztottak minket és részt vehettünk a versenyen. Műsorunkat és előadásunkat a nemzetközi szakmai zsűri Ezüst diplomával díjazta, ami a jelenlévő igen erős mezőnyben gyönyörű eredménynek számított.

Prágában a 19. Nemzetközi Adventi és Karácsonyi Zenei Versenyen és Fesztiválon 2011-ben ezüst diplomát kapott kórusunk a meglehetősen nehéz műsorunk előadására (itt többek között Kocsár Miklós Csodafiú szarvas c. darabját népszerűsítettük)

2013 májusában a Kórusok Éjszakája budapesti rendezvényen szerepeltünk és kaptunk lehetőséget az újkeletű program alapítókórusaként bemutatkozni, illetve a rendkívüli sok érdeklődőnek bemutatni a magyar népdalfeldolgozások széles repertoárját.

2013 őszén a III. Székesfehérvári Kamarakórus Fesztiválon egyöntetű szavazattal elnyertük a Vox Mirabilis vándordíjat, a fesztiválon nyújtott kiemelkedő teljesítményékünkért.

2013 decemberében nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepeltük meg fennállásunk 15. évfordulóját. Az emlékezetes estén együtt énekelhettek régi és új tagok, a Városminor Kamarakórus közreműködésével közösen szólaltattuk meg Schnittke Bogorogyicéjét és Daróczi Bárdos Tamás Járd ki lábam című darabját. A kórus életében megforduló karnagyok is mind előtérbe kerültek, miközben a korábban együtt tanult, legkedvesebb darabjaikat vezényelték nekünk. A koncert után terülj-terülj asztalkám és Gomba („a kórus szakácsa”) születésnapi tortája fogadta a közönséget, barátokat. A rengeteg munka, készülődés – mind a kórustagok, mind a hozzátartozóink, barátaink részéről – és a fantasztikus koncert a kórus egyik meghatározó élményévé vált, amelyet ma is szívesen emlegetünk.

2014 tavaszán ismételten részt vettünk a Palotanegyedben megrendezett Kórusok Éjszakáján. Az esemény hangulatához illő, rövidebb dalokat adtunk elő flashmobok formájában.

2014 szeptemberében a IV. Székesfehérvári Kamarakórus Fesztiválon sikeres fellépés után átadtuk az előző évben elnyert Vox Mirabilis vándordíjat a zsűri által kiválasztott újabb kórusnak.

A szokásostól eltérő – talán komolyabb hangvételű – karácsonyi koncerttel zártuk a 2014-es évet a Jurányi ház színháztermében. Az este hangulatát a színek és fények játéka, tagjaink gyermekeinek karácsonyi különszámai tették különlegessé.

2015 tavaszán a 15. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál résztvevőjeként léptünk fel a Budapest Music Centerben. A versenyre kifejezetten nehéz műsort vittünk, többek között Tóth Péter Álmatlan éj című darabját. A zsűri arany diplomával értékeltelte előadásunkat.

2015 júniusában, a harmadik alkalommal megrendezett Kórusok Éjszakáján találkozhattál velünk a budapesti Palotanegyed két helyszínen is, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Gesztenyés kertjében és a Károli Gáspár Református Egyetem belső udvarában adtunk hangulatos koncertet, folk kategóriában.

2015. szeptember